Contact
HARTIE DE SCRIS, HARTIE XEROX SAU PENTRU POZE : 6 TIPURI DIFERITE DE HARTIE

Chiar daca traim intr-un mediu din ce in ce mai mult digitalizat si tehnologizat suntem inca dependenti de hartie. Si nu ne referim doar la cartile pe care le citim de placere datorita mirosului aparte al hartiei, ci la multitudinea de tipuri de acte, coli si caiete de scris, plicuri, cataloage, etichete, documente, fotografii fara de care viata in momentul de fata ar fi dificila.

Wikipedia defineste hartia ca fiind un material plan si subtire, avand ca element esential suprafata sa pe care se poate scrie, desena, tipari sau picta. Doua dintre dimensiunile colii de hartie, lungimea si latimea, sunt mult mai mari decat grosimea sa. Hartia este obtinuta din fibre de celuloza amestecate, care se mentin impreuna fara un alt liant cu exceptia legaturilor de hidrogen si a impletirii fibrelor.

Hartia nu este universala, poate fi potrivita pentru un anumit lucru si cu totul nepotruivita pentru altul. Hartia este hartie foto si hartie de uz general gen hartie de scris, hartie imprimanta sau hartie xerox.

Caracteristicile hartiei: cum stim ca am ales o hartie buna

Luminozitatea sau cat de multa hartia reflecta lumina. O hartie cu o luminozitate mai mica inseamna un contrast mai mic intre hartie si cerneala, tonurile de alb nu vor fi atat de albe, iar tonurile de negru nu vor fi la fel de profunde. Luminozitatea se masoara pe o scala de la 1 la 100, in domeniul comercial existand hartie de la 80 la 100. Media luminozitatii pentru hartia de copiator, impropriu numita hartie xerox, este de 92, pe cand hartia de copiator premium variaza intre 96 si 97.

Opacitatea este gradul de patrundere a luminii prin foaia de hartie. Hartia are in general un anumit grad de translucenta, care va permite, cand ridicati foaia in lumina, sa vedeti ceea ce este printat pe partea cealalta. La fel ca la luminozitate, cu cat hartia este mai opaca, cu atat mai bine. La o hartie slab calitativa, cu un grad mic de opacitate, tot ce se imprima pe o parte este vizibil si pe verso.

Greutatea sau grosimea este o alta caracteristica ce denota calitate. Greutatea se masoara in grame pe metru patrat. In principal produsele care au un gramaj sub 170 g/mp intra in categoria hartie, peste aceasta greutate fiind cartoanele. La birou se foloseste hartia de 80g/mp, deoarece poate fi utilizata pentru majoritatea copiatoarelor si imprimantelor, dar si pentru alte scopuri ca scrisori, antete ori documente ordinare. Hartia de 100g/mp poate fi folosita pentru brosuri, cataloage sau coperti.

Textura este cea care are in vedere cum arata si cum se simte la pipait o foaie de hartie. Hartia poate fi fina sau aspra, granulata, mata sau cu aspect lucios, asta depinzand de cum este produsa. De textura depinde modul in care cerneala este depozitata sau imprastiata pe hartie. Regula spune ca hartia fina este mai buna pentru imprimantele inkjet sau cu laser, pe cand hartia ceva mai aspra se potriveste mai bine pentru documentele sau notitele scrise de mana sau scrise pentru ocazii speciale.

Rigiditatea se refera la rezistenta hartiei la indoire. Hartia cu greutate de 60g/mp sau mai usoara nu are suficienta rigiditate si se poate incolaci sau increti in imprimanta, cauzand blocaje si alimentari defectuoase. Hartia mai groasa, de peste 120g/mp cauzeaza probleme la trecerea prin imprimanta si o calitate slaba a imprimarii datorita capacitatii reduse de a se rula in jurul tamburilor.

Conductivitatea electrica a hartiei trebuie controlata. Hartia foarte conductiva poate cauza pierderea de informatii si alte defecte de fixare a imaginii, iar cea cu conductivitate scazuta poate produce acumulare statica intre coli, ducand la alimentare defectuoasa si blocaje.

Frecarea sau aderenta dintre colile adiacente trebuie controlata pentru o alimentare satisfacatoare, daca frecarea este prea mare sau prea mica apar blocaje si alimentari incorecte

6 tipuri diferite de hartie

1. Hartia pentru printare color se foloseste la cataloage, flayere, afise speciale sau coperti. Aceasta hartie este special conceputa pentru conservarea pigmentului color in cele mai bune nuante, apreciate mai ales in cazul invitatiilor si felicitarilor. Pentru printuri foarte bune nu trebuie folosita hartie normala, se recurge la folosirea hartiei de calitate superioara pentru printare color, mai grea.

2. Hartia pentru imprimare foto ajuta la imprimarea de calitate a imaginilor. O imprimanta inkjet injecteaza culoarea pe suprafata perfecta si lucioasa a hartiei, rejultatele fiind incomparabile cu cele obtinute cu o imprimanta laser. Pentru a avea control total asupra imaginii, in functie de calitatea si formatul imprimantei poti experimenta grosimea hartiei, textura acesteia, culorile, claritatea si contrastul pe care aceasta le poate reda. Poti vedea rezultate diferite, folosind hartia cu suprafata mata, lucioasa, satin sau extra lucioasa.

In functie de tipul hartiei foto pe care il folosesti, imaginea ta poate avea un aspect total diferit. In plus, dupa ce testezi mai multe tipuri de hartie, vei gasi cu siguranta unul care va fi potrivit pentru majoritatea proiectelor tale. In domeniul foto „cu cat hartia este mai groasa, cu atat calitatea ei este mai buna”, trebuie sa probezi doar la ce dimensiune si la ce greutate hartia nu mai este angrenata corect prin imprimanta. O hartie foto mai grea va absorbi mai multa cerneala si va reda fotografii mai clare.

Estimare gratuită
Aveți întrebări? Sunteți gata să obțineți o cotație? Ne-am bucura să primim vești de la dumneavoastră. Vă rugăm să completați formularul de mai jos și un membru al echipei Soluții Arhivă vă va contacta în termen de o zi lucrătoare.
Calendar Checkmark Mail Logo Ionic Location Call Play Play Star Globe